Jos Sinke: “Een rugbyer wordt een betere speler als hij/zij
een wedstrijd kan leiden”.

DEVENTER – Vandaag sloten we de succesvolle tweedaagse TBM Referee Cursus af, geleid door Michael Assman, Head Referee bij Rugby Nederland samen met John Nijman, referee bij DRC The Pickwick Players.

Spelinzicht en zelfvertrouwen
15 Pickwickers tussen de 14 en 45 jaar namen vorige week zaterdag (10 april) deel aan het theoretische gedeelte en brachten hun opgedane kennis vandaag in de praktijk tijdens een TBM-toernooi op de club. “Leuk en ook heel leerzaam”, aldus een 15-jarige, “erg belangrijk is om goed te communiceren tijdens een wedstrijd en overtuigd te zijn van je beslissingen. Die moet je ook goed kunnen uitleggen. Natuurlijk heb je als ref ook de verantwoordelijkheid om ongelukken te voorkomen. Ik heb eigenlijk nog meer spelinzicht gekregen en daardoor een stuk zelfvertrouwen.”

Aandacht preventie letsel
Els Nijk (huisarts) reikte namens de medische commissie van de club na afloop van de cursus een ‘zakkaart’ uit met beknopte informatie over het herkennen van letsel en hoe daar mee om te gaan. “Fijn dat je je als enthousiaste rugbyer of rugby-ouder extra inzet voor de sport. Vanuit ditzelfde enthousiasme zet onze commissie zich in voor de zorg van het lichamelijk welzijn van onze leden. Omdat het een contactsport is, hoort het herkennen van een hersenschudding en het aanbieden van de juiste zorg daarbij.” Els is blij met de cursus en hoopt dat er meerdere volgen. “We willen referees bijbrengen dat zoveel mogelijk voorkomen van letsel één van hun verantwoordelijkheden is.”

We bouwen
Jos Sinke, van de technische commissie van de club en initiator van deze cursus, vindt het belangrijk opleidingen aan te bieden binnen de vereniging. “Een rugbyer wordt een betere speler als hij/zij een wedstrijd kan leiden. Daarbij kijken we naar de toekomst van de vereniging en dragen we de rugbycultuur uit. Met lessen als deze leiden we niet alleen een nieuwe generatie refs op, ook enthousiasmeren we alle leden en vrijwilligers op de club. We bouwen!”

Kansen voor de geslaagden
Michael Assman is van plan de nieuwe garde referees in te zetten op grote jeugdtoernooien in den lande. “Daar wordt iedereen wijzer van!” In september komt hij terug op onze vereniging voor een vervolg op de referee cursus – óók voor ouders en senioren.

Categorieën: Nieuws