Foto: Ronald Hissink | De Stentor

Deventer – Komende zaterdag, 11 september, vindt de vierde editie van de Landelijke Opwarmdag Damesrugby (LOD) plaats bij Deventer rugbyclub The Pickwick Players. Negentien damesrugby teams uit heel Nederland, ook uit de ereklasse, zullen in toernooivorm het nieuwe seizoen inluiden.

Lees hier het artikel in De Stentor van 13 september 2021.

Damesrugby op de kaart
Sabine Smit van de evenementencommissie van de Deventer rugbyclub ziet deze dag als uitgelezen kans om damesrugby op de kaart te zetten, om meisjes aan te sporen te gaan rugbyen. “Rugby voor dames wordt steeds populairder. Sinds het WK in 2015 kreeg damesrugby een boost. Dat merken we landelijk. Het is een sport waar voor iedereen een plek is, of je nou dik, dun, lang of minder groot bent. De een wordt gewaardeerd om haar kracht, de ander kan weer heel hard lopen. Iedere speler heeft wel een talent. Als ik bijvoorbeeld een tegenspeler aan de kant zet, kan mijn medespeler scoren. Je hebt elkaar nodig.”

Skills toetsen

De opwarmdag is er verder op gericht dat damesteams kennis met elkaar maken en kijken hoe ze er voor staan. Ook diverse scheidsrechters meldden zich aan om zich voor te bereiden op de nieuwe competitie. In toernooi-vorm spelen de teams 3 of 4 wedstrijden van 20 minuten. In de ochtend zijn het teams uit tweede en derde klasse, ‘s middags spelen zowel de eerste als de ereklasse-teams, de hoogste klasse. De meisjes uit de jeugdteams van Pickwick Players krijgen een actieve rol om te helpen bij de organisatie van de dag.

Meisjes welkom om te komen kijken

De Deventer rugbyverenging telt ongeveer 300 leden waarvan 150 jeugdleden. Met regelmaat sluiten nieuwe mensen aan. Onder de 16 jaar spelen jongens en meisjes samen in één team. De club wil de damescompetitie verbeteren, zowel in de diepte als in de breedte. Er is nu anderhalf damesteam dat in de derde klasse speelt. “We gaan komend seizoen proberen om te stijgen op de ladder en hopen dat we met nieuwe aanwas spoedig een tweede team kunnen starten. Iedereen, en vooral meisjes natuurlijk, is van harte welkom te komen kijken op 11 september”, aldus de enthousiaste Sabine.

Categorieën: Nieuws