Deventer – Op zaterdag 21 januari 2023 wordt bij DRC The Pickwick Players een internationale EHBSO-cursus (eerste hulp bij sportongelukken) gegeven, begeleid door Rugby Nederland. Van de 300 leden zullen er 25 deelnemen aan de cursus.

Foto: © Anita Amelink

Rugby is een fysieke contactsport waarbij tijdens wedstrijden en trainingen blessures ontstaan. Veiligheid staat hoog op de agenda bij World Rugby. De laatste jaren zijn er veel publicaties geweest over met name hoofd- en nekletsel die ook aan Nederland niet voorbij zijn gaan.

Voorzitter van de Deventer rugbyvereniging Kees Pricker: “Voorkomen van blessures, door te trainen, fit te zijn en je skills te beheersen is natuurlijk het belangrijkst. De discipline in het veld en de rol van de scheidsrechter tijdens een wedstrijd dragen ook bij aan veiligheid. Als toch een blessure ontstaat, is adequate hulpverlening op het veld essentieel voor het vervolg. Vooral als het blessures aan hoofd of nek betreft, is deskundigheid daarover van belang voor optimaal herstel en het voorkomen van complicaties.”

Bij DRC The Pickwick Players zullen zaterdag 21 januari 25 mensen door erkende docenten van World Rugby worden onderwezen in hulp op het rugbyveld. ABC-kennis (basiskennis luchtwegen, zuurstof-saturatie en bloedcirculatie) en oefenen met de AED zijn naast kennis over hoofd- en wervelletsel onderdeel van de cursus. Scenario’s bij letsel zullen worden besproken en praktisch worden geoefend. Alle deelnemers hebben zich online voorbereid. Een certificaat volgt als zij geslaagd zijn voor de gehele cursus.

Pricker: “In een vereniging van ongeveer driehonderd leden zet een groot aantal mensen zich morgen een hele dag in om de veiligheid in onze club maar vooral ook voor de fraaie sport te vergroten!”

Categorieën: Nieuws