Rugby houdt ook je hoofd gezond

Rugby brengt ons meer dan lekker sporten in de buitenlucht. We bewegen, hebben afleiding, ontspannen ons en ook sociaal vinden we elkaar. Nu er door de corona-maatregelen geen trainingen en wedstrijden zijn, missen we veel. Ook als het om onze emotionele gezondheid gaat. Wat doe je als je je wat somber voelt?

Headfirst
Anthony Shand wijst ons op Headfirst van de New Zealand Rugby Union. Dit platform schenkt aandacht aan de mentale en emotionele gezondheid van rugbyers. Voel je stress of ben je down? Of maak je je zorgen om iemand anders? Dan is het goed om erover te praten en dat maakt je echt geen minder stoere rugbyer. Op Headfirst vertellen professionele (ex)rugbyers hoe zij hulp zochten toen zij niet lekker in hun vel zaten. Luister naar hoe zij hun mentale strijd overwonnen en vind er waardevolle tips.

“Zodra je kenbaar maakt dat het niet lekker met je gaat, realiseer je dan dat mensen je echt willen helpen.” (Chris Pollock – Former NZ Referee)

“..het is goed om met elkaar te praten en je een beetje kwetsbaar op te stellen.” (Nehe Milner-Skudder – Former All Black)

“Jezelf begrijpen is moeilijk. Het maakt niet uit wat je achtergrond is. Uitvinden waar je blij van wordt is belangrijk.” (Ruby Tui – Black Fern Sevens).

“Wetende dat het oké is om naar iemand toe te gaan en gewoon over dingen te praten, is super.” (Du’Plessis Kirifi – Hurricanes Player en All Black).

Er zijn veel dingen die kunnen leiden tot een mindere mentale gezondheid: financiële problemen, relatieproblemen, werkstress of soms een combinatie ervan. Dit lijken misschien ‘normale’ problemen, maar soms wordt het te veel en gaat het even niet. Je slaapt slecht en je bent humeurig.

Vraag hulp als het nodig is
Door met iemand te praten is het soms al mogelijk er beter mee om te gaan en krijg je vaak andere ideeën over hoe het op te lossen. Maar met wie ga je praten? Dat kan een vriend zijn, een team-/clubgenoot of een familielid. Er is ook de Luisterlijn een hulplijn waar je anoniem je verhaal kunt doen. Je bent in elk geval nooit alleen. Heb je professionele hulp nodig? Neem dan contact op met je huisarts.

Blijf sporten
Om gezond te blijven en je te ontwikkelen heb je beweging nodig. Door elke week minstens 150 minuten matig tot zwaar intensief te bewegen, werk je aan je gezondheid. Niet alleen op fysiek gebied, maar ook emotioneel en mentaal. Het gevolg is dat je beter kunt omgaan met de uitdagingen van het leven.

Blijf dus in ieder geval sporten, voor je lijf én je hoofd.

Categorieën: Nieuws