“Alles wat je kán geven, móet je geven.”

Pickwick Players Jits en Rahjust gaan naar de Rugby Academy

DEVENTER – Pickwick Players Jits Sinke (13) en Rahjust Thode (12) startten hun schooljaar bij de Rugby Academy Midden Oost (RAMO). Iedere dag reizen ze met fiets en trein twee uur naar Hilversum om hun passie voor rugby te combineren met de middelbare school. De reistijd hebben ze er dik voor over: “Wij gaan vol voor rugby!”

“Mijn side steps lijken wel een dans”

De twee rugbyvrienden zijn superblij dat ze werden aangenomen. Rahjust: “Je moet natuurlijk wel talent hebben. Bij de Pickwick Players hoorde ik vaak dat mijn side steps indrukwekkend zijn. Het lijkt alsof ik een dans uitvoer. Ik ben snel en snap de uitleg direct, ik heb goed inzicht in het spel. Iedere week stel ik doelen die ik wil behalen. Het is kicken als dat lukt.” De rugbyers trainen voor resultaat. Jits: “Vorige week maakte ik nog een fantastische springtackle. Dat deed ik met de volle 100%. Gaaf als je dan ook die volle 100% opbrengst krijgt.”

Talenten voor topsport

Jits en Rahjust bezochten in het voorjaar diverse open dagen van middelbare scholen in de omgeving.  Bij de kennismaking met de RAMO waren ze verkocht. Bij deze Topsport Talenten School die samenwerkt met Rugby Nederland en NOC*NSF krijgen ze de kans met intensieve trainingen hun sportcarrière vorm te geven en tegelijkertijd een middelbareschooldiploma te behalen. Topsport vraagt veel tijd voor trainingen, wedstrijd en reizen. De school past maatwerk toe en houdt hiermee rekening.

Pickwick Players

Iedere dag bij de RAMO start met rugby, ‘s middags zijn er de reguliere schoollessen. Na school haasten de jongens zich op woensdag en vrijdag om ook nog te trainen bij de Pickwick Players. Rahjust: “Wat we leren, nemen we natuurlijk mee voor onze teamgenoten. Iedereen wordt daar beter van. Naast sterk worden en techniek onder de knie krijgen, is echt alles geven wat je in je hebt en volledige focus houden, eigenlijk wel het belangrijkste.” Jits vindt de club supergezellig: “Ik spreek regelmatig af met mijn teamgenoten en er komen er steeds meer bij. Vorig jaar hadden we een toernooi op het strand in Hoek van Holland. Erg leuk dat nieuwe spelers heel gemakkelijk mengen in het team.”

Sporten is een uitlaatklep

Jits’ ideaal is om later in het nationaal team van Frankrijk te spelen. Rahjust droomt van een carrière bij de All Blacks in Nieuw-Zeeland. Daar gaan ze voor. Geen zin hebben in rugby komt niet voor in hun drukke programma. Jits: “Ook als ik moe ben, wil ik tóch rugbyen, daar laad ik van op. Het leidt mij af en ik krijg er juist weer energie van.”

Twee keer zoveel eten

Nu Jits en Rahjust zoveel sporten, adviseren hun trainers bij de RAMO twee keer zoveel te eten. Voeding is erg belangrijk. We verbruiken veel energie. Jits lacht: “Mijn vader helpt ook mee aan mijn rugbycarrière. Hij herinnert mij eraan dat ik meer boterhammen moet smeren als ik opsta om half 6 ’s morgens. En nu heeft hij de pannen alweer klaar staan omdat ik ruim voor de training moet eten.”

Iedereen heeft wel een talent

Voor kinderen die nog zoeken naar een sport heeft Rahjust een boodschap: “Sporten is veel leuker dan gamen op de bank. Het is goed voor je lijf en voor je hoofd, je krijgt er discipline van en bovendien maak je weer nieuwe vrienden. Bij rugby is er voor iedereen een plek. We hebben wat dikkere jongens en meisjes in ons team, maar ook dunne, lange en kleine. Ieder heeft weer zijn eigen talent.”

Kennismaken met rugby?

Kom naar de Rugby Jeugd Instuif op 6 oktober om 18.30 uur op Sportpark Keizerslanden bij DRC The Pickwick Players. www.pickwickplayers.nl

Categorieën: Nieuws